HTS Union i Uganda får UNI Global Unions Breaking Through Award

HTS Union i Uganda har tilldelats Breaking Through Award av UNI Global Union, som ett erkännande av deras framgångsrika organisering på den franska detaljhandelsjätten Carrefour.

När fackföreningsledaren Jane Katsube tog emot priset på HTS vägnar sa hon

"Det fanns flera utmaningar under denna process, bland annat motstånd från ledningen, förseningar med att få feedback från beslutsfattare som är baserade i Dubai och hot mot arbetstagare, men var och en av dem har bara stärkt oss och gjort oss till ett starkt fackförbund idag i Uganda och Afrika.

"Att vinna detta pris hade inte varit möjligt utan stöd från UNI, som har hjälpt oss med organisationsutbildning, förhandlingsteknik och ekonomiskt stöd genom sin Solidaritetsprojektfond. Detta har hjälpt oss att organisera medlemmar och uppnå ett kollektivavtal med Carrefour."

Carrefours organiseringskampanj stöddes också av FNV Handel i Nederländerna.

Sedan Carrefours lansering i Uganda i december 2019 har företaget expanderat till sju butiker och sysselsätter över 500 personer. HTS Union har organiserat 300 av dessa arbetstagare och undertecknade i april 2023 ett kollektivavtal som förbättrar anställningsvillkoren.

"HTS framgångar visar hur innovativ organisering och uthållighet kan bygga vidare på ett globalt avtal för att förbättra villkoren för arbetstagarna", säger Christy Hoffman, generalsekreterare för UNI Global Union. "Facket är ett bevis på att arbetstagare kan vinna även under svåra omständigheter, och vi är hedrade över att ge detta inspirerande fackförbund Breaking Through Award."

Fackets ansträngningar underlättades av ett globalt avtal mellan Carrefour och UNI Global Union, som främjar arbetstagarnas rätt att bilda fackföreningar.

UNI Global Unionens Breaking Through Award delas årligen ut till fackföreningar och arbetstagargrupper för framstående insatser inom organisering. Andra mottagare i år är Jobs with Justice (USA), UNIPHIN (Nepal) och finska fackföreningar.

Fler nyheter