Den italienska fackliga huvudorganisationen CGIL erhåller UNI-priset Frihet från fruktan som ett erkännande för visat mod när man ställdes inför fascistiska attacker mot organisationens huvudkontor i Rom, Italien.

Medlemmar i extremhögerpartiet Forza Nuova utnyttjade kvällen den 9 oktober 2021 en protest mot Covid-restriktioner för att angripa fackförbundets kontor. En mobb skrek hotelser mot förbundets valda ledning medan den tvingade sig in med våld, krossade fönster och vandaliserade det ikoniska huvudkontoret.

CGIL lät sig inte skrämmas, utan agerade snabbt. Hundratals medlemmar samlades utanför byggnaden följande dag, och arbetstagare höll vakt framför fackliga lokaler över hela landet den följande veckan. Systerförbunden CISL och UIL anslöt sig till CGIL i en nationell demonstration för demokrati som samlade 200 000 människor i Rom. Denna styrkedemonstration gav eko i hela Europa, och fackliga aktivister anordnade solidaritetsevenemang över hela kontinenten.

“Det stod från första början klart för alla att attacken inte riktade sig endast mot CGIL, utan riktade sig mot fackföreningsrörelsen, civila rättigheter och demokratin i Italien och resten av världen. Vi kommer att fortsätta denna kamp tillsammans, och bygga ett internationellt nätverk för att skydda demokrati och arbetarrörelse, och bekämpa alla fascismer”, sade Maurizio Landini, CGILs ordförande, i sitt tacktal.

Priset överlämnades av UNIs ordförande Ruben Cortina i samband med ett möte i UNIs styrelse. “Våldsdådet var ett angrepp mot fackföreningsrörelsen och demokratin. UNI Global Union applåderar CGILs fasta beslutsamhet att fortsätta kampen för demokrati, frihet och rättvisa, och utgör ett föredöme i Europa och världen; på arbetsplatserna, i politiken och under val”, står det i prisförklaringen.

“Att försvara och fördjupa demokratin är centralt för fackföreningsrörelsen. UNI Europas medlemsorganisationer framhåller detta i våra gemensamma prioriteter. Arbetstagarnas massiva respons i Rom och det eko detta gav i Europa var ett fantastiskt praktiskt exempel på detta arbete. Fackföreningsrörelsen har kommit stärkt ur detta, och är mer beslutsam. Det mod som har visats av våra bröder och systrar inom CGIL har lyft oss alla”, sade Oliver Roethig, UNI Europas regionsekreterare.

 

 

 

UNI Europa