Australiens Gerard Dwyer vald till ordförande för UNI Global Union

Den australiensiske fackföreningsledaren Gerard Dwyer har enhälligt valts till ordförande för UNI Global Union vid UNI:s6:e världskongress i Philadelphia, USA.

Dwyer har en enastående meritlista som facklig förtroendeman sedan över trettio år och är sedan länge medlem i UNIs verkställande utskott för Asien och Stillahavsområdet samt ordförande för UNI Handel i regionen.

"Broder Gerard är en underbar och inspirerande ledare, som är lugn i de svåraste av situationer. Jag kan inte tänka mig en bättre person att leda oss genom dessa omvälvande tider", säger Akihiko Matsuura, ordförande för UNI Asien och Stillahavsområdet.

Gerard är nationell sekreterare och kassör för UNI:s medlemsförbund Shop, Distributive & Allied Employees' Association (SDA), som är ett av Australiens största fackförbund. När Gerard accepterade nomineringen sade han

"Vi har antagit nya stadgar som gör oss ändamålsenliga. Vi har en ny plattform som ska ligga till grund för våra kommande fyra år. Vi behöver organisera oss, ställa företag till svars, stödja arbetande människor när vi hanterar klimatförändringarna och skapa anständiga arbeten. Ett anständigt jobb ska vara tillräckligt för att tillgodose våra materiella behov och sociala behov, som att kunna ta hand om dem vi älskar."

Dwyer lyfte fram miljö-, social- och bolagsstyrning (ESG) som en påtryckningspunkt som fackföreningar kan och måste använda mer effektivt: "S:et i ESG kommer på en dålig andraplats. S är socialt och vi måste arbeta hårdare för att främja S eftersom det sociala innebär anständigt arbete."

Gerard tar över rodret från Ruben Cortina från Argentina som ledde UNI under pandemins osäkerhet och krav. "Som många medlemsförbund har sagt, Ruben, fanns du alltid där för dem. Vi gratulerar dig till den passion och energi du har bidragit med till den här rollen och vi tackar dig", sade Dwyer.

Gerard växte upp i New South Wales och flyttade till Sydney vid 18 års ålder för att studera på högskolenivå. Han har en Bachelor of Education (historia och engelska, 1989), en Masters of Business in Employment Relations (UTS, 2002) och är även medlem i Australian Institute of Company Directors.

Gerard har arbetat som butiksbiträde, klasslärare, socialarbetare och fackföreningsfunktionär i över 30 år.

Fler nyheter